Gašper Povh

gašper9aPred približno letom in pol sem naredila intervju z balinarjem Matijo Povhom, ki je prejel priznanje Naj športnika Občine Sežana, v začetku leta s Simonom Požarjem, ki je osvojil naslov državnega prvaka v hitrostnem zbijanje. Se pa z balinanjem ukvarja in je tudi zelo uspešen še en učenec naše šole, ki je tudi brat Matije Povha. In to je enajstletni šestošolec Gašper Povh.


Kdo te je navdušil za balinanje?
Lahko bi rekel, da me je navdušil brat ali pa moj nono. Nono je za balinanje najprej navdušil brata in potem je brat navdušil še mene.

Kdaj si začel trenirati?
Balinati sem začel pri šestih letih, a sem najprej igral sam doma. Pri osmih letih pa sem začel resno trenirati v klubu Skala Sežana.

Kolikokrat tedensko treniraš?gašper1
Z ekipo treniramo dvakrat na teden po dve uri. Samostojno pa treniram enkrat na teden prav tako po dve uri. Moj trener je Jure Rijavec.

Veliko časa treniraš, zato pa najverjetneje tudi veliko tekmuješ. V katerih disciplinah tekmuješ?
Tekmujem kar zelo pogosto, približno dvakrat do trikrat na mesec. Tekmujem v več disciplinah: posamezno, hitrostno zbijanje, v krog, dvojice in natančno zbijanje.

Osvojil si naslov Državnega prvaka v balinanju v kategoriji dečki do 14 let v disciplini natančno zbijanje. Ali je ta disciplina tudi tvoja najljubša?
Če bi moral izbirati bi rekel, da je moja najljubša disciplina prav natančno zbijanje.

Si zmago na Državnem prvenstvu pričakoval?
Ne zmage nisem pričakoval. Moj cilj je bil, da se uvrstim v finale oziroma med prve štiri. Nisem si postavljal previsokega cilja, saj je bila konkurenca res huda. Potem pa sem zmagal in vsi uvrščeni za mano v finalu so bili starejši od mene.

Bi izpostavil še kakšen svoj dosežek?gašper6
Lani sem prvič tekmoval tudi za slovensko reprezentanco. Tekmovali smo na mednarodnem tekmovanju –
četveroboju. Na tem tekmovanju tekmujejo ekipe štirih različnih držav in vsaka se pomeri z vsako ekipo. Mi smo bili drugi, takoj za hrvaško ekipo. In še najbolj svež naslov: V nedeljo 9.6.2013 sem na državnem prvenstvu osvojil tretje mesto, kot posameznik v disciplini v krog.

Kakšni pa so tvoji načrti za v prihodnje?
Še naprej bom treniral in upam, da bom še naprej tako uspešen. Želim si, da bi osvojil še kakšno prvenstvo in da bi prišel v vseh disciplinah med prve štiri.

Gašper, želim ti veliko uspehov pri nadaljnjem treniranju in uresničitvi tvojih želja.

Klara Vrabec, 9.b
novinarski krožek

 

Gašperjeva športna pot je vedno bolj uspešna. Njegovi nastopi so vsako leto boljši, v letu 2014, ko je postal član Balinarskega kluba Postojnska jama, pa so celo izjemni. Spomladi je v Rogaški Slatini postal državni prvak v igri posamezno. V mesecu juniju je prav tako na državnem prvenstvu v igri v krog osvojil 3. mesto. V septembru sta s soigralcem Nikom Švaro postala državna prvaka v igri dvojic. V začetku oktobra je na državnem prvenstvu v hitrostnem izbijanju osvojil srebro.

slika- gasperGašper je tudi član slovenske reprezentance. Med poletnimi počitnicami si je v majici s slovenskim grbom na četveroboju skupaj s soigralci priigral ekipno zmago. Sam pa je bil razglašen za najboljšega igralca turnirja v preciznem zbijanju. Z reprezentanco se je konec septembra udeležil tudi mednarodnega turnirja v Monacu. V kategoriji U-15 je z Nikom Švaro in Žanom Sodcem osvojil zlato v igri dvojic. V štafetnem izbijanju pa so bili ponovno zlati. Za seboj so pustili velike države z balinarsko tradicijo kot je Italija, Francija, Hrvaška, Monaco…

Prijazen, olikan, delaven, vztrajen, so lastnosti, ki ga krasijo. Zaveda se, da je šola na prvem mestu, kljub temu pa ima visoke športne cilje, saj ga vlečejo prav v sam svetovni vrh.

Katja Kovač