Matija Povh

Občina Sežana je za leto 2009/2010 razglasila naj športnika. To je učenec 8. razreda naše šole Matija Povh, ki se že od malih nog ukvarja z balinanjem. Z njim sem se pogovarjala o tem zanimivem, manj znanem športu.

Kdo te je navdušil za balinanje in kdaj si se začel ukvarjati s tem športom?
Moj nono, ki je bil strastni balinar. S svojim soigralcem Jožetom Požarjem je bil večkratni jugoslovanski prvak. Bil je trener balinarskega kluba Skala iz Sežane, pa tudi selektor članske reprezentance Slovenije. On je začel razmeroma pozno, s sedemnajstimi leti, jaz pa s sedmimi leti.

Kolikokrat na teden treniraš?
Dvakrat na teden po eno uro in pol treniram v klubu Skala Sežana s svojim trenerjem Juretom Rijavcem, ob vikendih, ko imam več časa, pa tudi sam.

Kako pogosto tekmuješ in katera disciplina ti je najljubša ?
Trenutno tekmujem v kategoriji dečki, to je kategorija do 14 let. Tekme so zelo pogoste, še posebej spomladi, ko je tekma skoraj vsak teden. Gre za različna tekmovanja, npr. v dvojicah, posamezno, hitrostno zbijanje in še druga. Moja najljubša disciplina je natančno zbijanje in igra v dvojicah, še posebej, ko igram skupaj z mlajšim bratom Gašperjem.

Vsak šport prinaša tudi nevarnosti in poškodbe. Kako je to pri balinanju?
Lahko se zgodi, da nepremišljeno prečkaš igrišče in te zadene krogla. Da preprečiš poškodbe, moraš biti dobro telesno in kondicijsko pripravljen. Pred vsakim treningom moraš obvezno razgibati zapestja.

Vemo, da si dobitnik številnih priznaj. Bil si državni prvak v hitrostnem zbijanju, osvojil si drugo mesto v štafeti in dvojicah in tretje mesto v igri v krog. Katero bi še posebej izpostavil?
Za te dosežke mi je Balinarska zveza Slovenije podelila priznanje BALINAR LETA 2010 v kategoriji dečki. Tega priznanja sem se najbolj razveselil.

Kaj pa občinsko priznanje NAJ ŠPORTNIK občine Sežana za leti 2009/10, ki si ga pravkar prejel?
Zame je bilo popolno presenečenje. Zelo sem se ga razveselil, pomeni mi nov izziv in hkrati tudi vzpodbudo za naprej.

Kaj pa tvoji načrti?
Pred mano je nova sezona. Upam da bo tudi uspešna. V bodoče pa bi rad postal član slovenske članske reprezentance, ki je trenutno med najboljšimi na svetu. V nekaterih disciplinah so pred nami samo še Francozi. Pri njih je balinanje skoraj nacionalni šport, saj se z njim otroci srečajo že pri športni vzgoji v osnovni šoli.

BRAVO MATIJA, tudi mi ti iskreno čestitamo!

Klara Vrabec, 7.b
Novinarski krožek