Urban Ražman

Kaj je lepše, kot pisati o uspešnih in talentiranih učencih. Naš učenec, devetošolec Urban Ražman, nas je res presenetil. Na državnem prvenstvu v motokrosu je v kategoriji junior MX-85 osvojil 2. mesto.

Pravi, da je motokros v Sloveniji dokaj nerazvit šport, verjetno zato, ker je to dokaj drag šport. Oprema stane nad 750 €, nov motor okoli 6.000 €, tu je še vzdrževanje, katerega cena preseže vsoto opreme in motorja skupaj. Je pa v Avstraliji najbolj plačan športnik prav motokrosist. V Ameriki pa je po gledanosti supercross, ameriška različica motokrosa, takoj za NASCAR-jem. Veliko svetovno znanih podjetij ustvarja izdelke za motokros, npr. Suzuki, Kawasaki, Honda, Yamaha, KTM. Pri tovarniških ekipah velikokrat vidiš Akrapovičev znak, pa še veliko drugih močnih sponzorjev je.

Prav tako je motokros zelo zahteven šport, zaradi ovinkov, skal, visokih hitrosti… Za dobro in hitro vožnjo potrebuješ zato veliko treninga. Potrebna pa je tudi primerna zaščitna oprema in sicer se nosijo želva s ščitniki za roke, hrbet in prsa, ščitniki za kolena, motokros hlače, dres, rokavice, čelada, očala, škornji in ščitnik za vrat.

V Sloveniji je 7 prog, na katerih prirejajo tekmovanja v motokrosu. V tujini, na evropskih in svetovnih tekmovanjih, trajajo kvalifikacije, treningi in dirke 2 dni, na tekmovanjih nižjega ranga pa praviloma 1 dan. Dopoldne pred tekmovanjem imajo trening, okoli 12. ure se prične tekmovanje, ki je sestavljeno je iz dveh voženj. Seštevek rezultatov obeh voženj pa odloči o tvoji uvrstitvi.

Urban trenira motokros že 5 let v klubu MK Rihemberk Branik. Do sedaj je štirikrat zmagal, štirikrat je bil drugi in osemkrat tretji. V sezoni 2011 je bil pokalni podprvak, nato na državnem prvenstvu skupno tretji. Na evropski dirki v Brežicah je bil 23., na svetovnem mladinskem prvenstvu v Sevlievu v Bolgariji, pa je zasedel 44. mesto.

Klara Vrabec, 9.b
Novinarski krožek