Jan in Axel Luxa

Axel in Jan Luxa sta učenca osmega in devetega razreda naše šole. Oba sta izjemna športnika – atleta, dobitnika številnih medalj. Skupaj sta prejela več kot osemdeset medalj. Jan ima z državnih prvenstev osemnajst, mlajši Axel pa deset medalj. Pravita, da sta se za atletiko navdušila kar sama, ko sta jo gledala po televiziji. Najprej sta trenirala košarko, pred petimi leti pa sta začela z atletiko. Trenirala sta več atletskih disciplin, potem pa nadaljevala s troskokom in skokom v višino. Janov vzornik je skakalec v troskoku Philips Idown, Axlov pa je Javier Sotomajor.

Starša ju vsak ponedeljek, sredo in petek vozita na treninge, ki običajno trajajo dve uri, v Atletski klub v Novo Gorico. V kratkem bosta prestopila v Atletsko društvo MASS v Ljubljani. Nastopata na večjih mitingih v Sloveniji in bližnji Italiji. Udeležila sta se dvoranskega in zunanjega državnega prvenstva ter Atletskega pokala Slovenije. Leta 2007 in 2008 sta nastopala na Evropean kids Athletics Games (največje evropsko pionirsko tekmovanje) v Brnu na Češkem, kjer sta osvojila tri bronaste (Jan) in eno srebrno medaljo (Axel). Pravita, da ima mnogo zaslug za njun uspeh njun trener Umbert Bizjak iz Kromberka in seveda tudi njuna starša, ki ju ves čas podpirata, vozita na treninge in vsa tekmovanja.

Axel je lani preskočil 170 cm in tako dosegel nov državni rekord v kategoriji U 14 (pod 14 let). Letos pa je izboljšal svoj osebni rekord, skočil je 172 cm. Pravi, da je za dober skok v višino oz. troskok zelo pomembna tehnika, hitrost zaleta, moč odriva oz. eksplozivnost, koncentracija in meni, da moraš za dober skok »glavo očistit vseh misli«. Njegova najboljša tekma je bila zagotovo tekma, ko je izboljšal državni rekord, najzanimivejše pa je bilo zanj finale šolskega prvenstva 2010, kjer je zmagal.

Jan je leta 2007 dosegel državni rekord. Letos pa je zmagal na državnem prvenstvu v troskoku v kategoriji U16 (pod 16 let) in v starejši kategoriji mlajših mladincev z znamko 13,24 m. Želi si, da bi izboljšal državni rekord, ki je 13,51 m. Prostega časa skoraj nimata. Jan se v prostem času ukvarja z nogometom. Z Axlom gresta tudi večkrat na sprehod v naravo.

Kaj pa njune želje, sanje, načrti? Axel želi zmagati v kategoriji U16 in obleči dres slovenske reprezentance. Jan pa si želi zmag in dobrih rezultatov na vseh tekmovanjih.

Zato držimo pesti za naša atleta.

Klara Vrabec, 7.b
Novinarski krožek